Big Ben zwijgt enkele maanden

De Big Ben in Londen wordt drie jaar lang gerenoveerd en de klokken gaan gedurende enkele maanden niet luiden. Het is voor het eerst sinds de jaren tachtig dat er reparaties gaan plaatsvinden aan het 160 jaar oude bouwwerk van Charles Berry en Augustus Pugin.

De muren en het gietijzeren dak werden al eerder onder handen genomen, maar nu is ook The Great Clock zelf aan de beurt. De wijzers, de slinger en het mechanisme zijn aan vernieuwing toe. De reparatiekosten liggen rond de 34 miljoen euro.

334 treden
"Elke dag onderhoudt ons team van technici dit Victoriaanse meesterwerk", zo liet de Keeper of the Clock, Steve Jaggs, weten. "Maar om de klok goed te laten tikken is het nu tijd voor een grondige inspectie en renovatie." In een van de schachten zal bovendien een lift geplaatst worden, zodat werknemers niet elke keer de 334 treden hoeven te beklimmen en ook gehandicapten de kans krijgen om naar boven te gaan. Naast de lift komt er in de klokkentoren ook een toilet en een personeelskeukentje.

Ongerust
Rechtse kranten zijn bezorgd dat de klokken niet zullen klinken om middernacht op 29 maart 2019,  dat is het tijdstip waarop het koninkrijk de Europese Unie zal verlaten, maar volgens de autoriteiten zal de Big Ben hoe dan ook zijn werk blijven doen op belangrijke momenten.

De 13.500 kilo wegende klok slaat op de hele uren en bij speciale gelegenheden, zoals de uitvaart van een monarch. Naast de renovatiewerken aan de klok, gaan er ook pogingen ondernomen worden om de Big Ben recht te zetten, de toren leunt nu 0,04 graden naar het noordwesten.