Big Ben gaat vier jaar zwijgen

De beroemde Londense klokkentoren Big Ben gaat vier jaar lang zwijgen. De klok 'The Great Bell' slaat volgende week maandag om 12.00 uur voor de laatste keer, waarna ze zal worden losgemaakt voor herstellingswerken aan de klok en in de toren.

De 'Great Bell' laat al 157 jaar elk uur van zich horen. Het is geleden van 2007 dat de klok nog een tijdje ophield met slaan, en daarvoor vonden tussen 1983 en 1985 grote renovatiewerken plaats. Tijdens de renovatiewerken zal de klok wel nog slaan op belangrijke momenten, zoals oudejaarsavond of Remembrance Sunday.

“Belangrijke mijlpaal”
Volgens Steve Jaggs, de bewaker van de klok, is het stilleggen van Big Ben een "belangrijke mijlpaal" in het project om de klokkentoren te renoveren. "Deze essentiële werkzaamheden zullen de klok op lange termijn beschermen en zijn huis beschermen en bewaren", zegt hij aan BBC. Tijdens de renovatiewerken zullen onder meer een lift, toilet en keuken worden geïnstalleerd in de toren, en zal het gebouw meer energie-efficiënt gemaakt worden. De klok zal uit elkaar gehaald worden, en elk stuk zal worden gekuist en hersteld.

Vaakst gefotografeerd
Het Ayrton Light, dat schijnt wanneer het parlement bijeenkomt, zal ook worden gerenoveerd. Tijdens de werkzaamheden zal een elektrische motor de wijzers van de klok besturen. De 'Great Bell' is een onderdeel van de Great Clock in de Elizabeth Tower of Big Ben. Ze weegt 13,7 ton. De Big Ben is volgens BBC het gebouw dat in het Verenigd Koninkrijk het vaakst wordt gefotografeerd.

Bron: Belga