Dossier President Trump

Bezorgde reacties op maatregelen Trump

Marc Zuckerberg de topman van Facebook postte een bericht waarin hij zijn bezorgdheid uit over de maatregelen van Trump om vluchtelingen te bannen. "We moeten de deuren openhouden voor vluchtelingen en mensen die hulp nodig hebben." Ook vanuit andere hoeken kwamen al bezorgde reacties.

De grootouders van Zuckerberg zijn immigranten en de ouders van zijn vrouw Pricilla waren vluchtelingen uit China en Vietnam. De Pakistaanse Nobelprijswinnares Malala Yousafzai tweette: "Mijn hart breekt dat President Trump vandaag de deur dicht doet voor kinderen, moeders en vaders die vluchten voor geweld en oorlog."

De CEO van Google, Sundar Pichai, uitte zijn bezorgdheid in een brief aan zijn personeel. “De persoonlijke kost van deze maatregelen op onze collega’s is pijnlijk”, schrijft hij. “We hebben altijd onze visie op immigratieproblemen publiek gemaakt en we zullen dat ook blijven doen.”Google heeft ook aan de BBC laten weten dat het bedrijf zich zorgen maakt over die blokkade en andere maatregelen die nog kunnen volgen. Het zou kunnen dat “grote talenten” zo niet meer naar de Verenigde Staten kunnen komen. 

Verenigde Naties
En ook de Verenigde Naties uitten hun bezorgdheid. Ze vragen Trump om asiel te blijven geven aan mensen die vluchten voor oorlog en vervolging. "De noden van de vluchtelingen en migranten zijn nooit zo groot geweest en het hervestigingsprogramma van de VS is een van de meest belangrijke in de wereld", klinkt het in een officieel statement. 

Het vluchtelingenagentschap van de VN benadrukt ook dat de vluchtelingen die de VS binnenkomen uitgebreid worden doorgelicht. "Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat van alle mensen die de VS binnenkomen, de vluchtelingen die zich er komen vestigen, het strengst worden doorgelicht van allemaal", vertelt Vannina Maestracci, woordvoerder van de VN.