Dossier President Trump

Beslissing Trump botst op hevige reacties

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël heeft in heel de wereld hevige reacties uitgelokt. De Europese Unie en een groot deel van de internationale gemeenschap reageren verontrust. In Palestijnse gebieden is er ook volop betoogd.

De Europese Unie reageerde gisterenavond "zeer verontrust" op de speech waarin VS-president Donald Trump Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël. EU-topdiplomate Federica Mogherini vreest de gevolgen ervan voor de kansen op vrede tussen Israël en de Palestijnen. Ze roept alle partijen in de regio op tot kalmte en terughoudendheid.

De hoge vertegenwoordiger van het EU-buitenlandbeleid benadrukt dat de Unie en haar lidstaten de internationale consensus over Jeruzalem zullen blijven respecteren, "ook over de locatie van hun diplomatieke vertegenwoordiging", tot de finale status van Jeruzalem is uitgeklaard. En ze verzekert dat de EU blijft gaan voor een tweestatenoplossing.

Daarnaast hebben ook acht leden van de VN-Veiligheidsraad om een spoedzitting gevraagd over Jeruzalem. Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk, Bolivia, Egypte, Italië, Senegal en Uruguay verzochten de voorzitter van de Veiligheidsraad, Japan, om de bijeenkomst voor het einde van de week te laten plaatsvinden. Die zou morgenvoormiddag (plaatselijke tijd) in New York doorgaan. 

Europese reacties
De Franse president Emmanuel Macron noemde de beslissing van Trump eerder al "betreurenswaardig" en riep op "ten allen prijze geweld te vermijden". De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei de beslissing "niet te steunen". In Rome wordt dan weer "bezorgd" gereageerd.

Belgisch premier Charles Michel reageerde nog niet. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukte dat binnen de internationale gemeenschap "veel bitterheid" heerst over de beslissing van Trump.

In de regio
Ook de buurlanden van Israël zijn er niet over te spreken. Jordanië sprak van een "schending" van het internationaal recht. Turkije sloot zich daarbij aan en noemde de beslissing van Trump "onverantwoord". Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken zei te vrezen voor instabiliteit. Saoedi-Arabië noemt Trumps beslissing "onverantwoordelijk".

De Israëlische premier Netanyahu is wél tevreden en roemt president Trump om diens besluit Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Hij spreekt in een opgenomen boodschap van een moedig en rechtvaardig besluit.

Lees ook: Waarom is erkenning Jeruzalem zo cruciaal?

Bekijk ook: Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël