Dossier President Trump

Berlijn dreigt met klacht tegen VS

De Duitse minister van Economie Brigitte Zypries heeft ermee gedreigd een klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) als de Amerikaanse president Trump doorgaat met zijn plannen om importtaksen te heffen op buitenlandse goederen.

De ministers van Financiën van de G20 komen vandaag samen in het Duitse Baden-Baden om te spreken over de toenemende internationale economische spanningen. 

"Ik hoop dat de rede zal overwinnen, maar ik bereid me voor op een rechtszaak", zei Zypries op de Duitse radio. "Het zou niet de eerste keer zijn dat mijnheer Trump verliest voor een rechtbank", aldus de sociaaldemocrate in een verwijzing naar Trumps inreisverbod, dat al twee keer door een rechter werd geschorst.

De Amerikaanse president Donald Trump toonde zich tijdens de verkiezingscampagne al erg protectionistisch. Hij wil onder meer een zogenaamde "border adjustment tax" opleggen van ongeveer 20 procent op importgoederen. Zo'n maatregel zou een inbreuk betekenen op de vrijhandelsregels van de WTO.

De sterke Duitse economie is erg afhankelijk van export. Verwacht wordt dat bondskanselier Angela Merkel en Trump tijdens hun ontmoeting later op de dag in Washington een duchtig woordje zullen wisselen over de economische plannen van het Amerikaanse staatshoofd.