Berging gezonken toeristenboot Boedapest gestart

In Hongarije is de politie vandaag gestart met de berging van de toeristenboot die op 29 mei op de Donau in Boedapest zonk na een aanvaring met een groter schip. Het ongeval eiste 28 mensen het leven. Acht van hen worden nog steeds vermist.

De relatief kleine Hableany botste met het veel grotere riviercruiseschip Vikings Sigyn. Aan boord bevonden zich 33 Zuid-Koreanen en twee Hongaarse bemanningsleden. Het toeristenschip zonk in zeven seconden en slechts zeven mensen overleefden de ramp. 

Reddingswerkers slaagden er omwille van de sterke stroming in de rivier niet in om de boot onder water te inspecteren. Het vaartuig wordt nu uit het water gehaald, zodat binnenin het schip alsnog op zoek kan worden gegaan naar lichamen van slachtoffers. Verwacht wordt dat de operatie zo’n zes uur in beslag zal nemen, meldde een woordvoerder van de politie. 

De Oekraïense kapitein van Viking Sigyn werd in Hongarije gearresteerd en opgesloten in het kader van een onderzoek naar ‘criminele nalatigheid op een openbare vaarweg’. Onlangs bleek overigens dat de kapitein begin april ook al betrokken was bij een scheepsongeluk op de Westerschelde.

Bekijk ook: