Belg in Oxfamschandaal al in 2004 over de schreef

De Belgische medewerker van Oxfam UK die vorige week in opspraak raakte voor zijn betrokkenheid bij feestjes met prostituees in Tsjaad en Haïti, ging in 2004 in het West-Afrikaanse Liberia ook al over de schreef. Een Zweedse collega van de man diende klacht in, waarop de man naar huis gestuurd werd. Dat meldt Irin News, een site gespecialiseerd in verhalen over de humanitaire sector.

Ondanks het ontslag in 2004 ging hij twee jaar later aan de slag voor Oxfam UK in Tsjaad, waar hij ook feestjes organiseerde met plaatselijke prostituees. In 2010 werkte hij, ook voor Oxfam UK, in Haïti. Daar werd hij ontslagen, om kort daarop voor het Franse Action contre le Faim in Bangladesh aan de slag te gaan.

Grondig checken
"Oh my god, hij is dit al veertien jaar aan het doen", dacht de Zweedse Amira Malik Miller toen ze de nieuwsberichten van de afgelopen dagen las. "Hij draait gewoon rond in het systeem. Iemand had dit grondig moeten checken." Door Malik Millers klacht werd de man in 2004 ontslagen als landdirecteur in Liberia voor Merlin, een ngo die nu gefuseerd is met Save the Children.

Verschillende medewerkers van Merlin bevestigen aan Irin News dat er een intern onderzoek werd gevoerd naar seksuele uitbuiting en wangedrag, en dat leidde tot zijn ontslag. De Belg was destijds Malik Millers baas. Geconfronteerd met de bevindingen van het Merlin-onderzoek ontkende hij alles, maar hij ging wel akkoord met een onmiddellijk ontslag.

Topje van de ijsberg
Gevraagd om een reactie verwees Oxfam naar zijn persbericht van zondag. Een Merlin-medewerker die destijds het onderzoek voerde, zegt aan Irin News dat de laatste onthullingen "slechts de top van de ijsberg" zijn. Hij roept de sector op meer inspanningen te doen om te professionaliseren.

Onder vuur
Het schandaal leidde ook al tot het ontslag van de nummer twee van Oxfam UK, Penny Lawrence. In Groot-Brittannië en de rest van de wereld ligt de ngo zwaar onder vuur, zowel vanwege het misbruik als vanwege de manier waarop de organisatie daarmee omging.

Lees ook: Oxfam na orgieën in Haïti: "Lessen getrokken"

Lees ook: Oxfam nu ook in opspraak in Tsjaad