Dossier Terreur in Parijs

Belg aangehouden als leider aanslagen Parijs

In het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs heeft de Belgische onderzoeksrechter nu Yassine Atar (30) in verdenking gesteld, voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terreurgroep als leider. Dat meldt het federaal parket. Bronnen bevestigen aan VTM NIEUWS dat Atar een coördinerende rol had in de aanslagen. 

Yassine Atar is de neef van de broers El Bakraoui, die zich opbliezen bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in Maalbeek. Ook is hij de jongere broer van Oussama Atar (32), die beschouwd wordt als het brein of op zijn minst de inspirator van de aanslagen, en zou schuilgaan achter de naam "Abou Ahmad". Yassine Atar zat al in de cel in een ander terreuronderzoek. 

De man was op 27 maart 2016 opgepakt samen met twee andere verdachten, omdat gevreesd werd dat hij een aanslag zou plannen op de 'Mars tegen de angst' die op 27 maart moest plaatsvinden. Die mars werd afgelast uit vrees voor een nieuwe aanslag, in de stijl van die in Nice en Berlijn.

Yassine Atar was bij zijn arrestatie ook in het bezit van een sleutel van het appartement in Schaarbeek, waar de bomgordels die gebruikt werden voor de aanslagen in Parijs werden gemaakt, en waar Salah Abdeslam zich enkele weken verstopte. Er zouden bovendien ook sporen van de explosieve vloeistof nitroglycerine aangetroffen zijn op het lichaam van Yassine. Alvast dat laatste werd door de familie Atar tegengesproken. Uit tegenexpertises zou ook blijken dat de stof slechts in minieme  concentraties op zijn huid werd aangetroffen.

Inmiddels zijn nog andere elementen aan het licht gekomen die Atar aan de aanslagen in Parijs zouden linken.