Badeendjes zitten vol bacteriën

Eendjes die soms in je bad dobberen zitten vol met bacteriën. “Door het gaatje komen de bacteriën in het eendje terecht. Een warme en vochtige omgeving – zoals een warm bad - is een broeihaard voor bacteriën”, zegt professor microbiologie aan KU Leuven, Jeroen Raes. “Bovendien is er weinig verluchting in het eendje, creëer je een plek waar bacteriën goed groeien.”

Onderzoekers van Eawag aan de polytechnische school van Zürich in Zwitserland en de universiteit van Illinois in de Verenigde Staten hebben onderzoek gedaan naar de badeendjes. Ze hebben badeendjes elf weken lang laten dobberen in proper water en een andere lading badeendjes hebben ze laten dobberen in gebruikt badwater (met zeep, zweet, menselijke bacteriën, ...).

(Meer onder de tweet)

Bij het opensnijden van de eendjes bleek dat de binnenkant van de eendjes - net dat deel dat we niet kunnen proper maken - vol schimmels en bacteriën zitten. Tachtig procent van de eendjes had zelfs potentieel ziekteverwekkende bacteriën ontwikkeld.

Ook wij deden – samen met microbioloog Raes – de test. “Door het gaatje komen de bacteriën in het eendje terecht. Een warme en vochtige omgeving – zoals een warm bad - is een broeihaard voor bacteriën. Bovendien is er weinig verluchting in het eendje, creëer je een plek waar bacteriën goed groeien.”

Slecht voor kinderen?
Dat kinderen echt ziek worden van de badeendjes, is volgens Vlaamse wetenschappers heel uitzonderlijk. “Bacteriën zijn overal. Contact met bacteriën is per definitie niet slecht”, zegt Raes nog. “Er zijn een aantal bacteriën die zeer gevaarlijk zijn en ziektes veroorzaken, maar het grootste deel van de bacteriën zijn perfect veilig.”

Raes voegt er zelfs aan toe dat kinderen bacteriën zelfs nodig hebben. “Ze hebben contact met bacteriën nodig om een goed immuunsysteem te ontwikkelen”, zeg de microbioloog.

Wie op zeker wil spelen, kan de eendjes gewoon in de vaatwasmachine steken. Het warme water doodt bijna alle bacteriën.