Autobanden 'smelten' door hitte in zuiden

VAB waarschuwt vakantiegangers voor de extreme hitte in het zuiden van Europa. Kwetsbare banden kunnen door die warmte gemakkelijker scheuren. “We roepen iedereen op om zeker een reservewiel mee te nemen op reis, want we zien dat dat steeds vaker niet het geval is”, zegt Joni Junes van VAB aan VTM NIEUWS.

Het is broeierig heet in het zuiden van Spanje. De Spaanse meteorologische dienst noemde de hittegolf die de regio vorige week in de ban hield “de ergste ooit geregistreerd” in Spanje. Donderdag was het in de provincie Córdoba zelfs 47,3 graden. Deze week koelt het wel iets af maar schommelen de temperaturen in de zuidelijke stad Sevilla wel nog tussen de 32 en 40 graden.

Banden worden weker
“Door de hitte kunnen banden gemakkelijker ‘smelten’”, zegt Joni Junes van VAB. “Het rubber wordt weker en banden die in een slechtere staat zijn, gaan dan sneller stuk. Dat is zo bij banden waar de profieldikte niet meer voldoende is of waar er al scheurtjes in de banden zitten.”

Negen procent meer oproepen
In de eerste twee weken van juli kregen ze bij VAB al negen procent meer oproepen over bandenproblemen. Of die gerelateerd zijn aan de hitte is niet duidelijk. “We zien steeds vaker dat mensen geen reservewiel meer bijhebben in hun auto”, zegt Junes. “Wie bandenproblemen heeft in het weekend moet soms dagenlang wachten op een oplossing, omdat de bandencentrales gesloten zijn. Dan moeten ze hun auto gewoon ter plekke laten staan of die door iemand laten wegslepen.