Assange krijgt paspoort Ecuador

Julian Assange, de stichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks, heeft een Ecuadoraans paspoortnummer gekregen. Hij zocht al meer dan vijf jaar toevlucht in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land in Londen. 

Sinds woensdag staat hij onder het nummer 1729926483 in het burgerregister van Ecuador. Op Twitter plaatste hij een foto waarop hij het voetbaltruitje van de Ecuadoraanse nationale ploeg draagt. Het is onduidelijk wat dit betekent voor het juridische conflict rond Assange.

(Lees verder onder de tweet)

Eerder had de regering van Ecuador meegedeeld dat het verblijf van Assange in de ambassade zou beëindigd moeten worden via internationale bemiddeling. Minister van Buitenlandse Zaken María Fernanda Espinosa beklemtoonde dat Ecuador in "voortdurend contact" staat met de Britse regering.

Verkrachting
Assange had zijn toevlucht gezocht in de Ecuadoraanse ambassade om een arrestatie en uitlevering aan Zweden te vermijden. Daar liep een onderzoek naar een verkrachtingszaak waarin de Zweedse justitie de Australiër wou verhoren. Assange vreesde echter dat Stockholm hem zou uitleveren aan de Verenigde Staten. Washington houdt hem namelijk verantwoordelijk voor het lekken van gevoelige documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan.

In mei seponeerde de Zweedse justitie de zaak verrassend. Ze trok ook het Europees aanhoudingsbevel in. Londen wil Assange arresteren als hij de ambassade verlaat.