Assange: "Ik vergeet of vergeef niet"

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, heeft een persconferentie gegeven naar aanleiding van het Zweedse parket dat haar onderzoek voor verkrachting tegen Assange laat vallen. “Het is een belangrijke overwinning voor mezelf en voor het VN-systeem van de mensenrechten”, reageerde hij.

Assange woonde sinds 2012 in de Ecuadoraanse Ambassade in Londen, om een uitlevering aan Zweden te vermijden. Daar wordt hij beschuldigd van verkrachting. Hij vreesde dat hij zou uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten als hij naar Zweden ging om terecht te staan. De VS zoeken hem wegens het lekken van allerhande geheime documenten.

“Niet vergeven, niet vergeten”
“Zeven jaar in hechtenis gezeten zonder aanklacht. In de gevangenis, huisarrest. En vijf jaar hier in de ambassade”, zegt hij.  “Waarom hebben mijn kinderen mij vijf jaar niet gezien? Dat kan ik niet vergeven, dat kan ik niet vergeten." Voor Assange is het onbegrijpbaar dat men in Europa iemand zo lang vast kan houden zonder aanklacht.

Bedanken
“Hechtenis en uitlevering zonder aanklacht is een kenmerk geworden van de Europese Unie. Een kenmerk dat misbruikt wordt. In mijn geval om politieke redenen”, aldus Assange. “We hebben allemaal asielrechten.” Maar in realiteit ligt dat volgens Assange anders. “Ik wil de VN bedanken, in het bijzonder het Mensenrechtensysteem. De laatste uitweg die we allemaal hebben.”

Toch arresteren
De politie van Londen laat aan persagentschap Reuters weten dat ze Assange toch zullen arresteren, als hij de ambassade zou verlaten. In het Verenigd Koninkrijk liep er nog een arrestatiebevel tegen Assange uit 2012. "De Metropolitan Police Service is verplicht dat bevel op te volgen, mocht hij de ambassade verlaten", klinkt het. “De echte oorlog is nu begonnen. Het Verenigd Koninkrijk zal mij toch arresteren. En de VS zeggen dat we (alle medewerkers van WikiLeaks) geen rechten hebben”, vertelt Assange tijdens de persconferentie. Of hij de ambassade nu wel degelijk gaat verlaten is niet duidelijk.

Bekijk ook: