App controleert gsm kind op naaktfoto's

Met de nieuwe app ‘Gallery Guardian’ kunnen ouders bijhouden of hun kinderen seksueel expliciete foto’s krijgen of nemen. Binnenkort zal de app beschikbaar zijn voor Android en iOS-gebruikers. De makers zijn er in geslaagd een algoritme te maken dat volgens hen 96 procent van de expliciete foto’s detecteert. "Ik ga ervan uit dat de meerderheid van de Vlamingen deze app niet nuttig zal vinden. Het doet de vertrouwensrelatie absoluut geen goed", aldus mediacoach Filip Bourgeois. 

Ouder zijn in digitale tijden is een opgave. Steeds jongere kinderen ontvangen en versturen seksueel getinte foto’s en daar wilden de makers van ‘Gallery Guardian’ iets aan doen. De bedenker Daniel Skowronski is zelf vader van vier kinderen. “Ik realiseerde me dat kinderen zo jong als acht ongepaste foto’s deelden”, vertelt Skowronski aan Daily mail.

Technologie
De app gebruikt vergevorderde detectietechnologie om de opgeslagen foto’s op de smartphone van kinderen te controleren op naaktheid. Ouders moeten de app op de smartphone van zichzelf en hun kind installeren. Wanneer het kind een foto krijgt én opslaat die ongepast is, krijgt de ouder daar een melding van.

Een voorwaarde is dus wel dat de afbeelding opgeslagen wordt op het apparaat. Foto’s die bijvoorbeeld via Snapchat gestuurd of ontvangen worden en waarvan geen screenshot genomen wordt, zullen niet door de app gedetecteerd kunnen worden. Maar aan die technologie werkt het bedrijf wel.

Angst versus vertrouwen
Mediacoach Filip Bourgeois vindt de app niet zo’n goed idee, en zeker niet als preventieve maatregel. “In de VS en Groot-Brittannië werkt dit soort apps vanuit een algemene angst. Hier in Vlaanderen en Europa is er veel meer vertrouwen”, aldus Bourgeois. Hij vindt dat de app zeker niet als preventieve maatregel gebruikt mag worden. “Als ouders dit gebruiken doet het de vertrouwensrelatie tussen kind en ouder zeker geen goed.”

Praat met kinderen
Bourgeois raadt ouders aan om voor zoiets gebeurt al eens een gesprek te hebben met de kinderen over het thema. Je kan dan vragen stellen zoals ‘Wat denk je van intieme foto’s?', 'Ken je vriendjes die dit sturen?' en 'Stel je voor je krijgt zo’n foto, hoe zou je reageren’.

Je kan de telefoon van jouw kind ook regelmatig controleren. Als je dan toch een ongepaste foto vindt, laat je je kind de foto onder je toezicht verwijderen. "Gebeurt dit herhaaldelijk dan kan je wel beslissen in overleg met je kind om de smartphone af te nemen of de app tijdelijk te installeren. Tot die vertrouwensband terug hersteld is en dan geef je de touwtjes terug in handen van je kind”, besluit Bourgeois.