Antwerpse 'medeplichtige' had alibi voor aanslag

De aanslag op de Champs-Elysées in Parijs werd enkele uren na de feiten al opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Zij spreken over Abu Yussuf al-Belgiki als dader, een man met Belgische roots of iemand uit België. Die naam werd meteen gelinkt aan de Antwerpse Youssouf E.O., maar nu blijkt dat die laatste zich nog deze nacht aangegeven heeft bij de Antwerpse politie. Zijn advocaat zegt aan VTM NIEUWS dat de man ook een alibi heeft voor het moment van de aanslag. Er is op dit moment dus geen link tussen met ons land, zegt het federaal parket.

Youssouf E.O. is gekend bij de Belgische politie in drugszaken. Gisteren werden er huiszoekingen gedaan bij hem in het kader van een drugsonderzoek, maar de politie vermoedde na de huiszoeking dat de man met de Thalys naar Parijs wilde reizen. Op basis daarvan heeft de Belgische politie de man gesignaleerd bij haar Franse collega's.

Drugsdealer
's Avonds vond de aanslag op de Champs-Elysées plaats, opgeëist door IS en toegewezen aan Abu Yussuf al-Belgiki. De Franse politie heeft daarop zelf de link gelegd met drugsdealer Youssouf E.O. uit Antwerpen. Er kwam zelfs een Frans opsporingsbericht naar de man, maar die blijkt er dus niets mee te maken te hebben. "Hij wordt enkel verhoord in het kader van een drugsonderzoek", zegt zijn advocaat aan onze redactie. Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt aan onze redactie dat er momenteel geen Belgische link is.

Boodschap al klaar
Het feit dat terreurgroep IS zo snel de aanslag opeiste en toewees aan een mogelijk Belgische strijder, roept vragen op. Volgens terreurexpert Faroek Özgünes stond het bericht mogelijk al klaar. “Amper enkele uren na de feiten eist IS de aanslag al op en dat doen ze niet in één taal, maar in verschillende talen. In het Engels, in het Frans, in het Arabisch, en ga zo maar door”, zegt Faroek. “Dat betekent dat IS wel iets van plan was om te doen. De boodschap stond al klaar.”

Komt er nog iets?
Al snel na de aanslag wees alles in de richting van Fransman Karim Cheurfi als dader. Ondertussen heeft de procureur van Parijs ook bevestigd dat Cheurfi de dader is.

Nochtans sprak IS over Abu Yussuf al-Belgiki. “Dat is een hele vreemde situatie. Je kan daaruit afleiden dat IS zich mogelijk vergist heeft of eigenlijk iets gelanceerd heeft dat nog moet komen”, legt Faroek uit.

“Het vreemde is dat ze spreken over een strijder van het kalifaat, een zekere Abu Yussuf al-Belgiki, iemand met Belgische roots of iemand uit België. Die Karim Cheurfi past daar helemaal niet in”, legt Faroek uit. "De vraag is nu wie de echte Abu Yussuf al-Belgiki is. Als dat niet Cheurfi blijkt te zijn, is er mogelijk dus nog een andere Youssouf die iets van plan is", aldus Faroek.

De politie probeert nu te achterhalen wie de 'Belgische dader' Abu Yussuf al-Belgiki is waar de terreurgroep over spreekt. In België zijn er alvast drie terreurverdachten die gekend zijn onder die specifieke naam Abu Yussuf al-Belgiki. Dat heeft VTM NIEUWS kunnen vaststellen via open bronnen. “Ik ga ervan uit dat de autoriteiten nu aan het achterhalen zijn wie die mensen precies zijn, waar ze zitten en of ze momenteel een gevaar zijn”, zegt terreurexpert Faroek Özgünes. “Op die manier kunnen ze achterhalen of er nog iemand van plan is om een aanslag te plegen en dat de terreurgroep zich dus vergist heeft bij de opeising.”