Antwerps kartel 'Samen' wordt voorgesteld

In Antwerpen stellen Groen en sp.a zoals verwacht vandaag hun gezamenlijke plannen voor met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Dat hebben beide partijen gisterenavond na een laatste vergadering bevestigd. Het progressieve bondgenootschap dat 'Samen' zal heten, wordt zondag voorgelegd aan de leden.

De gesprekken tussen Groen en sp.a liepen al maanden en draaiden rond een gezamenlijke kieslijst waar ook onafhankelijken op moeten prijken. Over de verdeling van de plaatsen werd de voorbije dagen nog druk vergaderd, waardoor het tot gisterenavond niet helemaal zeker was dat er een akkoord uit de bus zou komen.

Van Besien
Het lijsttrekkerschap zou volgens verschillende media voor huidig Groen-fractieleider in de gemeenteraad Wouter Van Besien zijn, de tweede plaats voor de Mechelse politiecommissaris Jinnih Beels en de derde voor Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws, maar een officiële bevestiging daarvan is er nog niet.

"Uniek en ongezien"
Ook het programma waarmee Groen en sp.a naar de Antwerpse kiezer willen trekken, is nog niet bekend. Sp.a heeft het alvast over "een uniek project dat ongezien is in de politieke wereld".

Met het project hopen de twee huidige oppositiepartijen samen sterk genoeg te staan om burgemeester Bart De Wever (N-VA) het vuur aan de schenen te leggen. 

Peiling
Vooral lokaal sp.a-voorzitter Tom Meeuws toonde zich al meermaals een groot voorstander van zo'n progressief "bondgenootschap" met naast sp.a en Groen ook verschillende nieuwe namen. Hoewel sp.a momenteel meer zetels (12) telt dan Groen (4) in de Antwerpse gemeenteraad, zou Van Besien toch het lijsttrekkerschap krijgen - onder meer dankzij een erg gunstige recente peiling.

Bekijk ook: