"Analytica speelde ook rol bij brexit"

Dataonderzoeker Cambridge Analytica, die zonder toestemming privégegevens van vijftig miljoen Facebookgebruikers zou hebben aangewend voor politieke doeleinden, heeft ook een cruciale rol gespeeld bij de volksraadpleging over de brexit. Dat heeft de klokkenluider en ex-medewerker van het Britse bedrijf, Christopher Wylie, gezegd in een gesprek met verschillende Europese kranten.

Volgens Wylie heeft Aggregate IQ (AIQ), een Canadees databedrijf, samengewerkt met Cambridge Analytica om in de aanloop naar de brexitstemming het pro-brexit-kamp te helpen bij het omzeilen van het uitgavenplafond. Zonder AggregateIQ zou het 'Leave'-kamp, dat het referendum nipt won met twee procent voorsprong, nooit zijn slag hebben thuisgehaald, stelt hij.

Omkadering
De ex-medewerker van Cambridge Analytica neemt het daarnaast wel op voor Facebook, dat "gerepareerd, maar niet gewist" moet worden. Facebook de rug toe keren, is volgens hem geen oplossing. "Het is onmogelijk geworden om zonder deze platformen te leven, maar ze moeten omkaderd worden", luidt zijn pleidooi.

Bekijk ook:

Lees ook: Inval bij Cambridge Analytica