Amerikanen drinken eindelijk meer water

Voor het eerst in tientallen jaren drinken Amerikanen minder koolzuurhoudende frisdranken dan flessenwater. In 2016 dronk een gemiddelde Amerikaan zo’n 148 liter water en zo’n 145 liter frisdrank per jaar. En ook wij zijn op het goede pad, al sinds 2015 drinken we meer water dan frisdrank.

De cijfers werden verzameld door de New Yorkse Beverage Marketing Corporation. Zo’n tien jaar geleden dronk een Amerikaan gemiddeld 190 liter frisdrank, wat neerkomt op een halve liter iedere dag een jaar lang, maar werd er slechts 104 liter water gedronken. De consumptie van frisdrank is nu gedaald naar 145 liter per persoon ieder jaar, dat is iets meer dan een blikje frisdrank per dag. Er kan dus zeker gesproken worden van een positieve evolutie.

Daling van 20 procent
Een van de redenen is dat verschillende steden een frisdranktaks hebben ingevoerd, om de strijd met diabetes aan te gaan. In 2015 was Berkeley, een stad in California, de eerste die zo’n taks invoerde. Die belasting was toe 3,5 dollarcent per liter. Met als gevolg dat de frisdrankconsumptie daalde met twintig procent.

Ook België op goede weg
Maar ook ons land doet het beter en beter. Er zijn nog geen cijfers van het verbruik in 2016, maar in 2015 werd er voor het eerst ook meer water dan koolzuurhoudende frisdrank gedronken. Volgens het Koninklijk Verbond van de Industrie van Waters en Frisdranken (VIWF), die de cijfers publiceert, zal die trend zich waarschijnlijk verder zetten in 2016.

Bovendien daalt ook ons verbruik van frisdrank in het algemeen. Toch waren we in 2015 nog tweede grootste verbruiker van Europa, met 124 liter per persoon. Enkel Duitsland doet het slechter, daar drinkt een persoon gemiddeld 143 liter frisdrank.

Suikertaks België
Eind 2015 besliste onze regering dat ze een suikertaks zouden invoeren. De belasting zou zowel voor frisdranken als op voedingswaren gelden en moest vooral geld in het laatje brengen. Uiteindelijk werd de belasting van de tafel geveegd, omdat het de koopkracht van de Belgen zou ondermijnen.

Lees ook: Nederland bant Sprite met suiker

Bekijk ook: