Amerikaanse soldaten mogen schieten als migranten stenen gooien

Het Amerikaanse leger zou kunnen schieten op migranten die zonder papieren de Verenigde Staten binnen proberen te raken, als ze met stenen gooien naar soldaten. Dat zegt de president van de Verenigde Staten, Donald Trump, in een toespraak gewijd aan immigratie.

Nu verschillende "migrantenkaravanen" vanuit Midden-Amerika op weg zijn naar de Verenigde Staten zegt de VS-president dat sommige deelnemers "op een perfide en gewelddadige manier" stenen gooiden naar de Mexicaanse ordetroepen toen ze werden tegengehouden aan de grens tussen Guatemala en Mexico. "Als ze stenen naar ons leger gooien, zal ons leger repliceren", zegt de president van de VS.

Een dag geleden zei Trump dat hij 15.000 soldaten naar de grens met Mexico zou sturen. "Als ze met stenen gooien zoals ze dat deden naar de Mexicaanse politie, dan zeg ik om dat als een geweer te beschouwen", zegt Trump. Een woordvoerder van het Pentagon wou op vraag van het Franse persagentschap AFP geen commentaar geven op "hypothetische situaties".

Op 6 november vinden er tussentijdse verkiezingen plaats in de VS. De voorbije dagen is Trumps retoriek over migratie sterk toegenomen. Antimigratiestandpunten liggen in het algemeen goed bij Trumps achterban.