Amerika in de ban van totale eclips

De Verenigde Staten zijn volkomen in de ban van de volledige zonsverduistering die vandaag in anderhalf uur over hun continent raast. Nu al komen mensen samen in de 'zone of totality', een band van zowat honderd kilometer waar de maan volledig voor de zon zal komen te staan. 

In de Verenigde Staten stijgen de zenuwen in de aanloop naar de zonsverduistering die vandaag te zien zal zijn van de westkust tot de oostkust. Die zonsverduistering zal deze voormiddag lokale tijd, of deze avond Belgische tijd, in een periode van iets minder dan twee uur over het land trekken.

De zon zal in de VS, Canada en Mexico ten minste gedeeltelijk verduisterd zijn. De ‘hotspot’ voor de eclipsfans is de strook van honderd kilometer in veertien staten, van Oregon tot South Carolina, waar de maan volledig voor de zon zal komen te staan. Volgens astronomen zullen kijklustigen in die regio volledige duisternis en een daling van de temperatuur waarnemen.

Totale opwinding
Het gaat om de eerste 'coast to coast'-zonsverduistering in de Verenigde Staten sinds 1918, en het fenomeen krijgt dan ook uitzonderlijk veel aandacht in de VS. Nieuwszenders hebben speciale uitzendingen gepland, en de 'Great American Eclipse' legt ook de handelaars geen windeieren. 

Zo was er een stormloop op de speciale eclipsbrilletjes, en zijn er postzegels en T-shirts ontwerpen met het opschrift 'Eclipse it'.

Bron: Belga (tre)