Alexis Tsipras stevent af op forse nederlaag bij verkiezingen in Griekenland

Griekenland opende vandaag om 07.00 uur (lokale tijd) de stembussen. Volgens de laatste peilingen gaat de oppositie Nieuwe Democratie de verkiezingen glansrijk winnen. De partij van premier Alexis Tsipras lijkt te worden weggevaagd.

Onder normale omstandigheden zou Tsipras zijn premierschap tot oktober kunnen aanhouden, maar toen zijn partij een forse nederlaag leed bij de Europese verkiezingen, werd zijn aftreden geëist. Tsipras besloot vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Tsipras wordt verweten dat hij, tegen zijn belofte in, toch meeging in de Europese eis tot meer bezuinigingen. Veel Grieken zien in hem de man die het land dieper in de schulden stak. Ook een  - internationaal nochtans fel toegejuichte - deal over de naam van buurland Noord-Macedonië die Tsipras afsloot, werd hem niet in dank afgenomen.

Belangrijkste opponent van Tsipras is Kyriakos Mitsotakis (51) van de Nieuwe Democratie. Hij komt uit een beroemde politieke dynastie en hoopt in de voetsporen van zijn vader te treden als premier.