Dossier Strijd tegen IS

Al-Baghdadi "zeer waarschijnlijk dood"

Het is “zeer waarschijnlijk” dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gedood is, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Een Russische luchtaanval op het Syrische IS-bolwerk Raqqa eind mei zou hem hebben uitgeschakeld.

Vorige week berichtte Rusland al dat al-Baghdadi mogelijk zou zijn gedood bij de luchtaanval, maar toen durfde de Russische regering dat niet met zekerheid zeggen. Maar nu lijken de Russen steeds minder te twijfelen aan zijn dood. Een definitieve bevestiging is er echter nog niet.

Aanval op commandopost
In de nacht van 27 op 28 mei voerde de Russische luchtmacht een raid uit in de zuidelijke omgeving van het Syrische IS-bolwerk Raqqa. De aanval was gericht tegen een commandopost waar jihadistische leiders praatten over een exit voor de terroristen uit Raqqa via de zogenaamde zuidelijke corridor. Op die vergadering van de 'militaire raad' van de organisatie zou ook IS-leider Ibrahim Abu Bakr al-Baghdadi aanwezig zijn geweest. Hij zou de aanval niet hebben overleefd, aldus het ministerie.

"Waarom in Raqqa?"
Vorige week legde VTM NIEUWS-journalist al uit dat de dood van al-Baghdadi weinig waarschijnlijk lijkt. "De eerste vraag die rijst is waarom iemand als al-Baghdadi zich in godsnaam in Raqqa zou begeven op een grote vergadering met dertig kopstukken terwijl hij al jarenlang wordt gezocht. Dat gegeven op zich maakt het al erg onwaarschijnlijk. Je kan IS beschuldigen van wat je wil, maar niet dat ze dom zijn."