Al 354 bommen van Belgische F-16's op IS

Belgische F-16's hebben dit jaar al 354 bommen gedropt op stellingen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak. Dat blijkt uit cijfers van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in Het Nieuwsblad. "We hebben de grondtroepen extra luchtsteun geboden", zegt de minister aan VTM NIEUWS.

De F-16 gevechtsvliegtuigen van het Belgisch leger lijken de bolwerken van IS in Irak steeds steviger aan te pakken. In de eerste acht maanden van dit jaar dropten ze 354 bommen tijdens 'Operation Desert Falcon'.

Dat zijn er al 84 meer dan in heel 2016, omdat IS stilaan verslagen wordt, zoals gisteren in Raqqa. “Dat wil zeggen dat de grondtroepen ter plaatse veel meer gedaan hebben en daarvoor werd ook gevraagd om die mensen extra luchtsteun te bieden”, legt minister Vandeput uit aan VTM NIEUWS.

Internationale coalitie
Sinds oktober 2014 steunt ons land de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat. "Onze gevechtsvliegtuigen voeren er verkenningsopdrachten uit, worden ingezet om wapenfabrieken en -depots van IS te vernietigen en bieden dus ook luchtsteun aan de troepen op de grond", zegt de Defensieminister.

Op 16 juni besliste de ministerraad nog om de inzet van de Belgische F-16's te verlengen tot het einde van dit jaar. Daarna is er een nieuwe politieke beslissing nodig voor een eventuele verlenging.