Aanval Mali: vier daders gedood

Vier personen die gisteravond een aanval uitvoerden op een toeristisch resort in de Malinese hoofdstad Bamako, zijn doodgeschoten door de veiligheidsdiensten. Dat meldt de Malinese minister van Veiligheidheid Salif Traoré. Bij de aanval vielen twee doden, en meer dan dertig burgers die werden gegijzeld, zijn gered.

"We hebben de lichamen gerecupereerd van twee gedode aanvallers", aldus de minister die toevoegt dat naar de lichamen van "twee anderen" nog worden gezocht. Traoré liet niet weten of er nog meer aanvallers op de vlucht zijn.

Westerlingen
"We zijn erin geslaagd om 36 klanten of werknemers te evacueren", onder wie een vijftiental Fransen en ongeveer evenveel Malinezen. Bij de aanval vielen twee doden, onder wie een Frans-Gabonese vrouw. Het resort, in het oosten van Bamako, ontvangt heel wat westerlingen. Omwonenden hoorden schoten en er was rook te zien boven de verblijfplaats in het oosten van de stad. Het Malinese leger en internationale veiligheidstroepen kwamen ter plaatse.

Jihadistische aanvallen
Mali kreunt al langer onder jihadistische aanvallen. Onder meer de terreurorganisatie al-Qaida in het islamitische Maghreb is in het land actief. De noodtoestand wordt regelmatig ingesteld sinds een jihadistische aanslag tegen het hotel Radisson Blu in Bamako op 20 november 2015. Daarbij vielen twintig doden, twee aanvallers werden omgebracht.