Aanval Londen: alle slachtoffers zijn moslims

In de Londense wijk Finsbury Park heeft een bestelwagen afgelopen nacht verschillende voetgangers aangereden aan een moskee. Daarbij vielen één dode en tien gewonden, alle slachtoffers zijn moslims. De politie heeft de 47-jarige chauffeur van het busje gearresteerd en behandelt het incident als een "mogelijke terreuraanval". Volgens ooggetuigen riep hij dat hij alle moslims wou vermoorden.

De aanrijding vond plaats rond 00.20 uur (01.20 uur Belgische tijd) aan de moskee van Finsbury Park, aldus The Independent. In de buurt van de moskee werden verschillende straten afgesloten. De Londense politie bevestigt dat er één dode en tien gewonden zijn. "Een man werd ter plaatse doodverklaard", aldus de politie. "Acht mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, twee anderen werden ter plaatse verzorgd voor lichte verwondingen."

Opvallend: Het is niet zeker dat het dodelijk slachtoffer is omgekomen door de aanslag. De man kreeg net voordien een beroerte, mensen waren hem aan het reanimeren. De bestelwagen is op die groep mensen ingereden.

Bestuurder aangehouden
De bestuurder, een man van 47, werd tegengehouden door de menigte, en werd opgepakt. Hij werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, en is ondertussen aangehouden op verdenking van poging tot moord. Hij zal ook onderzocht worden voor mentale problemen. Hij is niet gekend bij de veiligheidsdiensten. "In dit vroege stadium zijn er geen andere verdachten geïdentificeerd of gemeld bij de politie", klonk het op een persbriefing van de politie. "Speciale agenten onderzochten de vrachtwagen waarmee ingereden werd op de slachtoffers, maar daarin werd niets gevonden dat schade kon berokkenen."

Het incident wordt onderzocht door de antiterreureenheid van de politie. De politie heeft extra manschappen ingezet om de burgers te beschermen, in het bijzonder zij die deelnemen aan de ramadan, klinkt het nog.

Volgens verschillende getuigen en de Britse Moslimraad zou de bestuurder opzettelijk zijn ingereden op de gelovigen, die de moskee verlieten na het avondgebed. Ooggetuigen melden dat het voertuig versnelde net voor de aanrijding. De Raad vraagt aan de autoriteiten om de veiligheidsmaatregelen aan de moskeeën op te drijven.

"Vreselijk incident"
De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben hun medeleven uitgedrukt voor de slachtoffers van de aanrijding. May sprak van een "vreselijk incident" en voegde toe dat "al haar gedachten uitgaan naar zij die gewond zijn geraakt, hun geliefden en naar de reddingsdiesten die ter plaatse zijn".

Vlaming: "Paniek en chaos"
De Vlaming Thomas Van Hulle woont recht over de moskee. “Ik hoorde enorm veel geschreeuw, toen ik naar buiten keek zag ik allemaal mensen op de grond liggen”, zegt hij aan VTM NIEUWS. “Ik zag ook een deel van de bestelwagen die op de mensen was ingereden. Aan de andere kant zag ik hoe een groep mensen een persoon aan het schoppen was en hem tegen de grond probeerde te houden. Die persoon bleek dan de dader te zijn.”

Iedereen werd weggestuurd en de buurt werd afgesloten. “Wij moesten van de politie binnen blijven. We mochten het gebouw niet verlaten en er mocht ook niemand binnenkomen. Er was veel paniek en lawaai. Iedereen uit de buurt kwam kijken of ze konden helpen, maar daardoor stond er heel veel volk. Dat was gevaarlijk, want het is een drukke baan en iedereen stond op straat. Bovendien was er geen overzicht tussen de gewonden en de niet-gewonden. Het was goed als de politie er was om de mensen te kalmeren en op de chaos wat te verminderen.”