Aanslag op oudejaar in Australië verijdeld

Een Australiër van twintig, een vermoedelijke aanhanger van Islamitische Staat (IS), is gearresteerd omdat hij ervan verdacht wordt een terreuraanslag gepland te hebben met oudejaar in Melbourne. Dat zegt de politie.

De politie arresteerde de man gisteren tijdens een antiterreuroperatie in de Melbournese buitenwijk Werribee. Volgens de politie wou de man met een automatisch vuurwapen schieten op een mensenmassa op Federation Square, een toeristische trekpleister in het centrum van de stad. Op het moment van zijn arrestatie zou de man het wapen nog niet gekocht hebben.

"We gaan ervan uit dat hij de bedoeling had om een vuurwapen te gebruiken en zoveel mogelijk mensen te doden", zegt Shane Patton, adjunct-commissaris van de politie van de staat Victoria. Hij zegt dat de aanslag rampzalig zou geweest zijn.

Hoog risico
De onbekende moslim was geboren in Australië, als kind van Somaliërs. Hij was niet gelinkt aan een moskee, zegt Patton. Sinds vorig jaar werd hij gevolgd als verdachte met hoog risico. Hij zou banden hebben met extremisten en als hij iets te weten kwam over buitenlandse terroristische aanslagen gaf dat hem energie online.

De man zou ook online een al-Qaida-handleiding binnengehaald hebben met instructies om een terroristische aanslag te plegen en een wapen te gebruiken. De politie zegt dat hij vandaag beschuldigd zal worden van terroristische feiten, en daarvoor een levenslange gevangenisstraf riskeert.