Aanslag Champs-Elysées: wat weten we nu

Bij een aanslag op de Champs-Elysées in de Franse hoofdstad Parijs zijn gisteravond een dode en drie gewonden gevallen. De dader van de schietpartij, de 39-jarige Fransman Karim Cheurfi, werd door de politie doodgeschoten. Volgens gerechtelijke bronnen was hij het onderwerp van een antiterreuronderzoek. Terreurgroep Islamitische Staat eiste de aanslag op.

De feiten vonden rond 20.50 uur plaats. Een wagen reed ter hoogte van een politiewagen, een man stapte uit de wagen en opende met een automatisch vuurwapen het vuur op de politie. Bij de schietpartij kwam een politieagent om het leven, en raakten drie anderen -twee politieagenten en een toerist- gewond. De politie slaagde erin de dader neer te schieten, die ter plaatse overleed.

Dader al gekend
De Franse autoriteiten maakten gisteren al bekend dat de dader die werd doodgeschoten, een 39-jarige Fransman is. De man was al bekend bij het gerecht omdat hij eerder al probeerde politieagenten te doden. De Parijse procureur François Molins liet tijdens een persconferentie weten dat de dader bekend is en werd geïdentificeerd, maar dat de identiteit nog niet wordt bekendgemaakt om het onderzoek niet te schaden. François Molins liet ondertussen weten dat het om Karim Cheurfi gaat.

Afgelopen nacht vond in het departement Seine-et-Marne, in de buurt van Parijs, een huiszoeking plaats in de woning van de schutter. Procureur Molins verklaarde dat er huiszoekingen plaatsvonden om uit te maken of de dader hulp kreeg van medeplichtigen. Persagentschap Reuters meldde eerder dat er een arrestatiebevel liep tegen een man die vanuit België de trein naar Parijs had genomen, maar die informatie werd nog niet bevestigd.

Belgische link?
Opvallend is dat de aanslag net na de feiten werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat, en dat zij in een mededeling spreken van IS-strijder Abu Yussuf al-Belgiki als uitvoerder van de aanslag. Die naam doet vermoeden dat de dader dus afkomstig is uit ons land of ten minste banden heeft met België, en dat terwijl de Franse autoriteiten formeel bevestigen dat de schutter een Fransman is. De kans bestaat dat IS dus een aanslag heeft opgeëist die nog moest plaatsvinden.

Meteen werd gekeken in de richting van de Antwerpse Youssouf E.O., die bij de politie gekend is voor drugszaken. Gisteren werden er toevallig huiszoekingen gedaan bij hem in het kader van een drugsonderzoek, maar de politie vermoedde na de huiszoeking dat de man met de Thalys naar Parijs wilde reizen. Op basis daarvan heeft de Belgische politie de man gesignaleerd bij haar Franse collega's.

Omdat de terreurgroep IS net na de aanslag sprak van een zekere Abu Yussuf al-Belgiki én de Belgische politie de man net had gesignaleerd, legde de Franse politie een link tussen beide feiten. Maar, de man heeft zich gisteravond zelf nog aangegeven bij de Antwerpse politie en volgens zijn advocaat heeft de man ook een alibi.

Wie is al-Belgiki dan?
De politie probeert nu te achterhalen wie de 'Belgische dader' Abu Yussuf al-Belgiki is waar de terreurgroep over spreekt. In België zijn er alvast drie terreurverdachten die gekend zijn onder die specifieke naam Abu Yussuf al-Belgiki. Dat heeft VTM NIEUWS kunnen vaststellen via open bronnen. “Ik ga ervan uit dat de autoriteiten nu aan het achterhalen zijn wie die mensen precies zijn, waar ze zitten en of ze momenteel een gevaar zijn”, zegt terreurexpert Faroek Özgünes. “Op die manier kunnen ze achterhalen of er nog iemand van plan is om een aanslag te plegen en dat de terreurgroep zich dus vergist heeft bij de opeising.”

Voorlopig heeft het federaal parket alvast geen informatie om uit te gaan van een Belgische link. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben naar eigen zeggen geen informatie die een link met België bevestigt.

Campagnes opgeschort
Met een aanslag op twee dagen voor de verkiezingen hebben drie van de vier topkandidaten meteen hun campagne stopgezet - de uiterst-rechtse Marine Le Pen, de rechts-conservatieve Francois Fillon en middenkandidaat Emmanuel Macron. Alleen de uiterst-linkse Jean-Luc Mélenchon heeft beslist om toch door te gaan.