Vanaf 2016 wegentol in Duitsland

Duitsland voert een wegentol voor autobestuurders in vanaf 2016. De maatregel is een toegeving van Bondskanselier Angela Merkel aan haar conservatieve bondgenoten uit de deelstaat Beieren, CSU. Zij ijverden al sinds 2013 voor de invoering van een wegentol om ook buitenlanders te laten meebetalen aan de weginfrastructuur. Minister van Transport Alexander Dobrindt stelde het nieuwe plan vandaag in ruwe lijnen voor. Het plan oogst meteen wantrouwen in buurlanden en Europa.

Momenteel betaalt enkel zwaar vervoer tol in Duitsland. Vanaf 2016 zullen ook autobestuurders een wegenvignet moeten kopen om over de Duitse snelwegen te mogen rijden. De kostprijs voor zo’n vignet hangt af van je auto, de cilinderinhoud en de milieucriteria, maar gemiddeld zal je zo’n 88 euro moeten betalen voor een jaarvignet.   Voor een vignet van tien dagen zal je zo’n tien euro moeten betalen. Een vignet voor twee maanden zal twintig euro kosten.

De Europese Commissie kondigde al aan dat het zich zal verzetten tegen ieder plan dat buitenlanders discrimineert. Nederland en Oostenrijk kondigden al aan klacht te zullen indienen. De CSU is ervan overtuigd dat het Europese recht niet geschonden wordt.