Ontsnapt Barcelona hier aan vliegramp?

Het lijkt er sterk op dat de internationale luchthaven van Barcelona-El Prat gisteren aan een ramp is ontsnapt. Een vliegtuigspotter plaatste een filmpje op het internet waarop te zien is hoe een Boeing 767-300 afkomstig uit Moskou wil landen terwijl er net op dat moment een Argentijns vliegtuig over de landingsbaan taxiet. De Russische piloten kunnen de kracht terug opdrijven om hun boeing zo weer de lucht in te krijgen. Ook niet ongevaarlijk, wetende dat er nog andere vliegtuigen in het luchtruim vliegen.

De waarachtigheid ervan is moeilijk te achterhalen, maar de Russische boeing heeft wel degelijk een extra rondje moeten vliegen om uiteindelijk veilig te landen. Ook het Argentijnse vliegtuig is probleemloos opgestegen.

Het incident doet denken aan de vliegtuigramp van 1977 in Tenerife. Toen botste een KLM-vliegtuig bij het opstijgen op een Pan Am-toestel. Daarbij kwamen 583 mensen om het leven. Beide vliegtuigen hoorden eigenlijk zelfs niet op Tenerife te zijn. Door een bomaanslag en een dreiging van een tweede aanslag op de luchthaven van Las Palmas, werden alle vliegtuigen met die bestemming naar Tenerife afgeleid. Uiteindelijk zou het onderzoek naar de ramp vooral in de richting van miscommunicatie als oorzaak wijzen.