Rechter vindt zwarte piet kwetsend

Zwarte piet mag in Nederland deel blijven uitmaken van Sinterklaas zoals hij is. Ook al vindt de rechter dat het de zwarte mens kwetst. De burgemeester van Amsterdam moet de vergunning voor de Sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw bekijken. Hij krijgt daarvoor zes weken de tijd.

De discussie over Zwarte Piet in Nederland woedt al een hele tijd. Het werd vooral gevoed na de kritiek van een adviseur van de Verenigde Naties, die Zwarte Piet beledigend vond en zei dat het te veel verwees naar de slavernij.

Enkele bezwaarmakers probeerden de Sinterklaasintocht daarom vorig jaar al te verbieden, via de rechter in kortgeding. Dat gaf toen geen resultaat, waardoor een nieuwe procedure werd gestart. Maar ook die rechter zet nu heel wat vraagtekens bij de beschuldigingen. Volgens haar is Zwarte Piet niet racistisch, noch vernederend.

Maar de burgemeester van Amsterdam had de intocht van vorig jaar wel moeten aftoetsen aan artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat voorziet in een verbod op negatieve stereotypering van mensen. Hij krijgt nu zes weken de tijd om de vergunning van vorig jaar te herbekijken en moet ook de proceskosten betalen.