Sarkozy beschuldigd van corruptie

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy is in de loop van de nacht aangeklaagd voor actieve corruptie, actief misbruik van invloed en verhulling van overtreding van het beroepsgeheim. Dat heeft het nationaal financieel parket meegedeeld.

De aanklacht komt er nadat de ex-president gedurende ongeveer vijftien uur was vastgehouden voor ondervraging. Het was de eerste keer dat een dergelijke maatregel getroffen werd tegen een gewezen staatshoofd in Frankrijk. De onderzoekers gaan na of Sarkozy, met steun van zijn advocaat Thierry Herzog, geprobeerd heeft om informatie in te winnen over een onderzoek dat hem aanbelangde bij Gilbert Azibert, advocaat-general bij het Hof van Cassatie. In ruil werd Azibert een prestigieuze functie beloofd. Herzog en Azibert werden gisteren al in verdenking gesteld.

Nicolas Sarkozy werd eerder al aangeklaagd in een ander dossier, de zaak-Bettencourt, maar het Franse gerecht liet die klacht in oktober vorig jaar vallen. Dat onderzoek had te maken met partijfinanciering in de aanloop naar de verkiezingen van 2007.