Juncker wordt commissievoorzitter

De Luxemburger Jean-Claude Juncker is op de Europese Top in Brussel officieel voorgedragen als commissievoorzitter. Daarmee volgt hij dus José Manuel Barroso op.

Juncker was de kandidaat van de Europese Volkspartij, waartoe onder andere ook CD&V behoort. Het was al langere tijd duidelijk dat hij het zou halen van de Duitse socialist Martin Schulz en Guy Verhofstadt, die de kandidaat van het liberale ALDE was.

Zelf was Juncker ervan overtuigd dat hij het zou halen van de andere kandidaten. Dat liet hij onder andere tot tweemaal toe verstaan via Twitter.

Jean-Claude Juncker was bijna negentien jaar lang premier van Luxemburg. Eind 2013 kwam een einde aan zijn mandaat nadat een schandaal bij de Luxemburgse inlichtingendienst aan het licht kwam. Van 2005 tot 2013 was hij ook voorzitter van de Eurogroep.

De nominatie van Juncker lag in de lijn der verwachtingen. Of het inderdaad tot een stemming is gekomen op de Raad, zoals de Britse premier Cameron vroeg, is vooralsnog onduidelijk. Over een kleine drie weken stemt het Europees Parlement over de voordracht van Juncker.