VIDEO: waterhozen aan Waddeneilanden

De Nederlandse Waddeneilanden zijn opgeschrikt door verschillende waterhozen van honderden meters hoog. De stranden op Ameland en Schiermonnikoog werden uit voorzorg ontruimd. Strandgangers moeten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een veilig onderkomen zoeken. Op Twitter doken heel wat spectaculaire beelden op van de waterhozen.

Volgens het Nederlandse weerinstituut KNMI trekt een actief buiengebied over de Wadden, dat bovendien "blijft hangen", aldus een woordvoerder. Een waterhoos ontstaat door de botsing van de koude bovenlucht met het relatief warme zeewater. In zo'n hoos kunnen grote windsnelheden ontstaan. Een hoos blijft vaak boven water. "Daar kunnen ze weinig schade aanrichten. Maar soms trekken ze het land op. Dan heb je wel een probleem", aldus het KNMI.

Ameland werd de afgelopen decennia meerdere keren getroffen door water- of windhozen. Op 11 augustus 1972 trof een windhoos camping Duinoord op Ameland, waarbij 4 doden en ruim 100 gewonden vielen. Ook op 17 augustus 1992 viel er één dode en op 14 september 1997 was er vooral veel schade aan tenten en caravans.