Isis krijgt groot deel olie Irak in handen

De terreurbeweging Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) zegt dat het de olieraffinaderij van Baiji in handen heeft gekregen. Dat melden verschillende internationale media dinsdagochtend. De soennitische militanten en de Iraakse regeringstroepen hebben tien dagen gestreden om de controle over de belangrijkste olieraffinaderij van het land.

Het complex in Baiji, ongeveer 200 kilometer te noorden van de hoofdstad Bagdad, voorziet ongeveer een derde van Irak van brandstof. Volgens een woordvoerder van ISIL zal het beheer over de raffinaderij aan lokale stammen worden overgedragen, zo meldt de Britse omroep BBC op zijn nieuwssite.

Nog volgens de woordvoerder is ISIL vastbesloten zijn opmars richting Bagdad verder te zetten. De islamistische beweging heeft momenteel een gebied ten noorden en ten westen van de hoofdstad in handen. Ook de op een na grootste stad van het land, Mosul, valt onder de controle van ISIL. Ze hebben daarnaast ook een belangrijke dam nabij Haditha in hun bezit en hebben ook de grensovergangen met Syrië en Jordanië veroverd.