Verkeerscampagne in Ierland choqueert

In Ierland is ophef ontstaan over een campagnefilmpje over verkeersveiligheid. In het filmpje van het Ierse Department of the Environment (DOE) zie je hoe 28 kleuters onder een auto terechtkomen, nadat het voertuig door overdreven snelheid uit de bocht ging. Wat denk jij, gaat deze campagne te ver?

Tegen de achtergrond van een akoestische versie van ‘Sweet child of mine’ van Guns N' Roses zie je hoe een klasje kleuters zich klaarmaakt voor een uitstapje naar een park. Ondertussen wordt een man in beeld gebracht die op het punt staat te vertrekken met de wagen.

Terwijl de kinderen in het park vertoeven, verliest de man de controle over zijn stuur in een bocht. Hij vliegt over een muurtje, de auto gaat meermaals over de kop om dan uiteindelijk op de groep kinderen te belanden.

De kijker krijgt alles te zien, het camerastandpunt verandert niet, het beeld gaat niet op zwart. Het is die expliciete aanpak die nu op bakken kritiek stuit. Het filmpje mag ondertussen al niet meer getoond worden op televisie voor 21 uur. Op Twitter laten meerdere Ieren hun ongenoegen blijken.

Het DOE koos bewust voor de aanpak, op het einde van het filmpje volgt de mededeling: “Sinds 2000 heeft overdreven snelheid het leven gekost aan een volledige klas kinderen.” De boodschap is duidelijk: bij overdreven snelheid heb je geen controle meer over de gevolgen.