“Rebellen Syrië zetten 15-jarigen in”

De rebellen in Syrië moeten stoppen met het rekruteren van kindsoldaten. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport. De organisatie waarschuwt dat de landen die de rebellengroepen financieren ook vervolgd kunnen worden voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden.

“Rebellengroepen in Syrië zetten kinderen vanaf 15 jaar in om mee te strijden. Soms worden ze gerekruteerd onder het voorwendsel dat hen onderwijs wordt aangeboden", zegt HRW in het rapport. "De groepen gebruiken kinderen vanaf 14 jaar in ondersteunende rollen." "Extremistische islamitische groepen, waaronder ISIL, hebben kinderen aangeworven door militaire opleidingen te verstrekken op scholen of als onderdeel van een breder onderwijsprogramma", luidt het verder. "Ze geven hen gevaarlijke taken, met inbegrip van zelfmoordacties."

194 kindsoldaten omgekomen

Het rapport is gebaseerd op de ervaringen van 25 kindsoldaten die in Syrië actief zijn of waren. Naast ISIL worden in het rapport ook het Vrij Syrisch Leger, het Islamitisch Front, het aan al-Qaida gelinkte al-Nusra Front en Koerdische bewegingen met de vinger gewezen. Om veiligheidsredenen kon er geen onderzoek worden verricht naar vergelijkbare praktijken bij de regeringsgezinde milities. Hoeveel kindsoldaten er in Syrië meestrijden is niet duidelijk. Maar het Centrum voor de Documentatie van Schendingen in Syrië, een organisatie die dicht bij de oppositie aanleunt, maakt melding van 194 kinderen die al strijdend waren omgekomen sinds september 2011. "Alle groepen moeten zich er openlijk toe engageren om de rekrutering van kinderen te verbieden. En de regeringen die hulp bieden aan de gewapende groepen moeten daar bij hen op aandringen", besluit de ngo. "Iedere financiële ondersteuning van groepen die kinderen naar de oorlog sturen, kan beschouwd worden als medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden."