Redding Duitse alpinist is bijna rond

De Duitse speleoloog Johann Westhauser (52) kan bijna het daglicht zien. Hij bereikte het laatste kamp, op iets meer dan 300 meter van de begane grond. Vandaag of morgen wordt hij met zijn begeleiders aan de uitgang van de grot verwacht.

Westhauser zit al sinds Pinksteren in het donker van de Riesending-Schachthöhle, Duitslands diepste en langste gangenstelsel. "De redding van de gewonde loopt vooralsnog naar plan", meldde de Bergwacht , die tegelijk wel waarschuwt voor te veel euforie. "De reddingswerkers zijn ervoor gewaarschuwd heel langzaam vooruit te gaan, om in het volgende deel van de tocht te vermijden zichzelf in gevaar te brengen."

Aan de uitgang van de grot, op de Untersberg op 1.800 meter hoogte, bereiden redders zich op Westhausers komst voor. Artsen en helikopters staan gereed. Op ruim 400 meter diepte verzorgden twee artsen en een ambulancier de gewonde nog eens. De reddingswerkers moeten de man nu over een afstand van 180 meter naar boven trekken, enkel met spierkracht. Hulp van een motor is te riskant, omdat elke schok gevaarlijk kan zijn.