Rusland draait gaskraan dicht

Na het mislukken van de onderhandelingen tussen Moskou en Kiev levert Rusland alleen nog tegen voorafbetaling gas aan Oekraïne. Dat heeft de Russische energiereus Gazprom vanochtend laten weten. 

Het Russische ultimatum aan Kiev om zijn gasschuld van ongeveer 4,5 miljard euro af te lossen, verstreek maandagochtend om 8 uur Belgische tijd. Gazprom zal dus geen gas meer leveren, tenzij dat vooraf is betaald. Oekraïne is het belangrijkste transitland voor energieleveringen aan de EU, dus werd gevreesd dat die in het gedrang zou kunnen komen. Maar volgens de waarnemende Oekraïnse energieminister Joeri Prodan zal er alsnog gas naar Europa vloeien via pijpleidingen die door zijn land lopen en staat Kiev voor die doorstroming in.

Nadat eind februari in Kiev een pro-Westerse regering aan de macht kwam, na de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, besliste Rusland om de gasprijs voor Oekraïne te verhogen van 268 naar 485 dollar per duizend kubieke meter gas. Het "laatste aanbod" van Moskou was 385 dollar. Urenlange onderhandelingen in de nacht van zondag op maandag met Günther Oettinger, de Europese commissaris voor Energie, als bemiddelaar, eindigden zonder resultaat. Er werd geen overeenstemming bereikt over een nieuwe gasprijs.

 De Russische beslissing om over te schakelen op een systeem van voorafbetaling, zal momenteel maar beperkte gevolgen hebben voor Oekraïne. Het land beweert dat het nog verder kan tot december zonder Russisch gas. Kiev heeft namelijk de voorbije weken een belangrijke gasreserve aangelegd. Bovendien wordt de verwarming in Oekraïne in dit seizoen van het jaar niet veel gebruikt.