Massa-executies in Irak, VS stuurt schip

Het geweld in Irak tussen het regeringsleger en de oprukkende rebellen van het radicale ISIS blijft duren. De regeringstroepen hebben een aantal dorpen kunnen heroveren op de rebellen, maar enkele grote steden zijn nog steeds in handen van ISIS, dat een radicaal-islamitische staat wil installeren in Irak en Syrië. De Verenigde Staten sturen ondertussen een vliegdekschip naar de regio, maar het is onduidelijk of de Amerikanen ook daadwerkelijk gaan ingrijpen. Op het internet zijn foto’s opgedoken van massale executies in het noorden van Irak.

Op de vaak erg gruwelijke beelden is te zien hoe tientallen mannen in vrachtwagens worden getransporteerd, omgeven door gewapende en gemaskerde mannen. Andere beelden tonen hoe tientallen mannen in een massagraf liggen en geëxecuteerd worden. Ook zijn overleden slachtoffers in close-up te zien. Het is onduidelijk of de slachtoffers burgers zijn of gevangengenomen soldaten. Sommige slachtoffers hebben een soldatenbroek aan, maar andere zijn gewoon gekleed in burgerkledij. Ook is onduidelijk waar en wanneer de beelden zijn genomen - de informatie die via het Twitter-account verspreid is, kan nog niet bevestigd worden.

 Het bureau van de hoge commissaris voor de mensenrechten waarschuwde eerder deze week al dat het melding kreeg van executies door ISIL tijdens zijn offensief van de voorbije dagen in Irak. Grote delen van het oosten en noorden van het land werden daarbij veroverd.

 

Foto: Twitter