13 mannen opgepakt voor verkrachting

Dertien mannen die beschuldigd worden van deelname aan een reeks groepsverkrachtingen tijdens betogingen in Caïro, worden overgedragen aan het gerecht. Dat is een primeur voor Egypte waar vele vrouwen al slachtoffer geworden zijn van aanranding of verkachting.

De dertien mannen, onder wie een minderjarige, zullen berecht worden voor "ontvoering, verkrachting, seksuele agressie, poging tot moord en mishandeling". Daarop staan straffen tot levenslang kondigde de de procureur-generaal aan. Nooit eerder zijn er mannen aan het gerecht overgedragen voor een groepsverkrachting. De verdachten zijn opgepakt voor gebeurtenissen die op 25 januari 2013 plaatsgevonden hebben, tijdens de tweede verjaardag van de revolutie. Ook worden ze verdacht van feiten op 3 en 8 juni dit jaar, toen miljoenen mensen zich verzamelden op het Tahrirplein om te vieren dat Abdel Fattah al-Sisi was verkozen tot president.

Nog op zaterdag betoogden in de straten van Caïro vrouwen tegen seksuele agressie. "Zeg me niet hoe ik me moet kleden, zeg hen me niet aan te randen", was te lezen op de affiches in de betoging.