Oekraïense rebellen met Russische tanks

De Verenigde Staten hebben de pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne ervan beschuldigd dat ze in Rusland tanks en raketlanceerders hebben gehaald. Ze zouden er de voorbije dagen de grens tussen beide landen mee overgestoken zijn.

Oude modellen

"We denken dat de separatisten in het oosten van Oekraïne zwaar wapentuig en militaire uitrustingen uit Rusland in handen hebben gekregen, Russische tanken en raketlanceerders inbegrepen", zei de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Marie Harf, in een persbericht. In een gecompliceerde tekst voegde de woordvoerster eraan toe dat haar regering over informatie beschikte "dat Rusland in het zuidwesten van Rusland tanks bijeen had gebracht, modellen die niet meer door de Russische troepen worden gebruikt". Sommige tanks hebben Rusland "recent verlaten".

Video

Oekraïne zei donderdag dat drie Russische tanks de grens waren overgestoken. Het State Department van de VS trad die beschuldigingen bij, door te zeggen dat "video's op internet toonden dat hetzelfde type tanks het zuidwesten van Rusland verlieten voor verschillende steden in het oosten van Oekraïne". "Rusland gaat antwoorden dat deze tanks buitgemaakt zijn op de Oekraïense troepen, maar geen enkele eenheid van Oekraïense tanks opereert in die regio", zei Harf. "We zijn ervan overtuigd dat die tanks van Rusland komen."

Sancties

Ze trok de redenering door voor de "raketlanceerders die in het zuidwesten van Rusland bijeengebracht zijn" en ook naar het oosten van Rusland zouden verhuisd zijn.  Eerder had Harf tijdens een korte persconferentie Moskou beschuldigd van verschillende militaire expedities in het oosten van Oekraïne. Ze dreigde met bijkomende sancties als de betrekkingen met het buurland niet zouden verbeteren.