Obama gefrustreerd over wapenwet

“Er moet dringend een nationaal gewetensonderzoek over geweld met vuurwapens komen.” Dat heeft president Obama gezegd nadat er opnieuw een dodelijke schietpartij plaatsvond in een school, dit keer in Troutdale. Daarbij kwam een student en de schutter om het leven.

Het is al de 74e schietpartij na het drama in de school Sandy Hook in Newtown. Dat heeft de organisatie Everytown for Gun Safety berekend. Dat komt neer op 1,37 schietpartijen per schoolweek. In Newtown schoot een schutter 20 kinderen, zes medewerkers en zichzelf dood.

Volgens Obama moeten de Verenigde Staten dringend een gewetensonderzoek ondergaan. “Dit wordt stilaan de norm en we nemen deze feiten voor lief. En dat vind ik beangstigend, zeker als ouder.”

Gefrustreerd

Obama vindt ook dat de VS beschaamd moeten zijn dat er nog steeds geen strengere regels tegen wapenbezit zijn. “We zijn het enige ontwikkelde land ter wereld waar dit soort incidenten mogelijk is en waar die haast maandelijks voorvallen.” Obama benadrukt dat het “één van zijn grootste frustraties” is dat hij tijdens zijn presidentschap geen strengere wapenwet heeft kunnen invoeren.