Londen bestrijdt daklozen met spijkers

In Londen zorgen metalen spijkers in de portieken van appartementsblokken van chique wijken  voor ophef. Vooral op Twitter is er veel om te doen. De spijkerbedden moeten ervoor zorgen dat daklozen van deze plaatsen wegblijven.

Twitteraars plaatsten bij de foto's van de spijkerbedden verontwaardigde commentaren. "Daklozen worden behandeld als duiven", klinkt het, omdat gelijkaardige spijkers ook geplaatst worden als afschrikking voor vogels.

Andrew Horton uit Woking, Surrey, nam een foto van zo'n fakirbed in Southwark Bridge Road. "Ik heb niet voor 100 procent zekerheid dat het tegen daklozen gericht is, maar het heeft er alle schijn van. Het is afschuwelijk", zegt hij.

Ook David Wells meldde op Twitter dat "de kansarmen nu als ongedierte worden beschouwd".

Katherine Stokes uit Hull maakte een foto van een ander spijkerbed aan een winkel van de keten Tesco in de chique Regent Street en noteerde op Twitter dat dit wijst op "een gebrek aan menselijkheid voor deze mensen". Tesco liet al weten dat de spijkers niet gericht waren op mensen die nood hebben aan een dak boven het hoofd. "Het doel is mensen te weerhouden van asociaal gedrag zoals roken en drinken", zegt een Tesco-woordvoerder.

Bewoners van het flatgebouw in Southwark Bridge zegden dat de spijkers er twee weken geleden werden geplaatst, nadat er daklozen waren gespot. Organisaties voor daklozen zeggen dat de spijkers al meer dan tien jaar gebruikt worden om daklozen te verjagen. Katherine Sacks-Jones van de organisatie Crisis: "Het is een schande dat mensen op straat moeten overnachten, maar hun aantal is in de laatste drie jaar met 75 procent toegenomen."