Porosjenko legt eed af als president

In de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft Petro Porosjenko (48) de eed afgelegd als de nieuwe Oekraïense president. De bevolking hoopt dat de miljardair, die zijn fortuin vergaarde met zoetwarenbedrijf Rosjen, de diepe politieke crisis in het land kan oplossen. Het conflict vergiftigde ook de relaties tussen Rusland en het Westen.

Porosjenko is op 25 mei met meer dan 54 procent van de stemmen verkozen tot president van Oekraïne. Hij neemt zijn ambt op terwijl bloedige gevechten tussen regeringstroepen en separatisten in het oosten van Oekraïne nog verdergaan. Volgens officiële cijfers eiste het conflict sinds april minstens 180 levens.

De ceremonie in het Oekraïense parlement begon om 9 uur en werd bijgewoond door delegaties uit meer dan 50 landen, zoals de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy, de Poolse president Bronislaw Komorowski en de Duitse president Joachim Gauck. De Russische president Vladimir Poetin was uitdrukkelijk niet uitgenodigd, maar Moskou werd vertegenwoordigd door de Russische ambassadeur Michail Zoebarov.

Porosjenko volgt Viktor Janoekovitsj op, die door het parlement in februari was afgezet nadat hij tijdens de protesten tegen zijn regering Kiev was ontvlucht. Parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov nam als president ad interim tijdelijk zijn taken op. Hij focust zich nu opnieuw op zijn rol in het parlement.