Tienanmen: China blokkeert Google

Het Chinese regime verscherpt de veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het bloedig neerslaan van de opstand op het Tiananmenplein in Peking, nu woensdag. Zo wordt de toegang tot de diensten van de Amerikaanse internetzoekmachine Google geblokkeerd als nooit tevoren. Experten menen dat die maatregelen ook langer kunnen duren dan enkel tijdens de verjaardag.

Sinds vorig weekend zijn Google-diensten zoals de zoekmachine, Gmail en Maps verstoord, meldt de website greatfire.org, die de Great Firewall of China opvolgt. "Het gaat om de strengste censuur ooit." Volgens verschillende mediaberichten heeft Google enkel laten weten dat ze "uitvoerig getest hebben en geen problemen hebben vastgesteld aan hun kant".

 Google trok zich in 2010 terug uit China, om niet langer aan zelfcensuur te moeten doen. Sindsdien worden gebruikers automatisch doorgeleid naar de zoekpagina in Hongkong, wat sinds kort dus ook niet meer mogelijk is. Hoewel Google geen groot marktaandeel heeft in China, kunnen volgens experts wel miljoenen Chinese internetgebruikers getroffen zijn door de storingen. Marktleider is Baidu, dat haar zoekresultaten wel censureert. Behalve Google zijn ook sociale netwerken als Facebook, Twitter, Youtube, nieuwssites zoals die van The New York Times en Bloomberg en sites van mensenrechtenorganisaties geblokkeerd.

Buitenlandse correspondenten in China maken ook melding van "toenemende beperkingen en intimidaties" bij hun berichtgeving over die verjaardag. De laatste dagen zijn ook al tientallen critici van het regime opgepakt, onder huisarrest geplaatst, verhoord, of geïntimideerd.