Samsung: eigen besturingssysteem

De Zuid-Koreaanse smartphoneproducent Samsung heeft een nieuwe smartphone voorgesteld: de Samsung Z. Nieuw aan deze smartphone is het besturingssysteem. De telefoon draait op Tizen, een nieuw besturingssysteem dat ontwikkeld werd door Samsung zelf. Voorlopig draaiden de smartphones van Samsung enkel op het besturingssysteem van Google, Android. Tizen werd eerder al gebruikt op de slimme horloges van Samsung, de Galaxy Gear. Samsung wilde al langer het besturingssysteem installeren op zijn smartphones, maar de voorstelling ervan werd enkele keren uitgesteld.

Voorlopig wordt de samenwerking tussen Samsung en Google niet stopgezet. Het merendeel van de smartphones blijft beschikbaar met het Google-besturingssysteem Android. “We zijn twee grote ondernemingen, die bij honderden projecten nauw samenwerken. En hier gaat het maar om één toestel", zei Android-chef Sundar Pichai eerder dit jaar.

De lancering van het nieuwe besturingssysteem gebeurt zeer voorzichtig. Voorlopig komt de Samsung Z met Tizen enkel uit in Rusland, maar er zijn mogelijkheden om later de markt te vergroten. Ongeveer één op drie smartphones die verkocht worden, komen van Samsung. Het potentieel van dit nieuwe besturingssysteem is dus enorm.