Spaanse koning treedt af

De Spaanse koning Juan Carlos (76) treedt af. Dat heeft premier Mariano Rajoy bekendgemaakt in een persmededeling. Juan Carlos was net geen veertig jaar koning. Zijn zoon, kroonprins Felipe, zal hem opvolgen. Dat zou voor “zeer binnenkort” zijn.

De precieze redenen voor zijn aftreden gaf de premier niet vrij. Hij liet wel verstaan dat voor de koning “een goed moment is voor verandering”.

Koning Juan Carlos sukkelt al geruime tijd met zijn gezondheid. Hij kwam ook al enkele keren in opspraak, onder meer door een jachtpartij in Afrika.  Er waren ook geruchten over een liefdesaffaire en een corruptiezaak bij zijn schoonzoon.

Met zijn aftreden volgt Juan Carlos het voorbeeld van koning Albert II en de Nederlandse koningin Beatrix, die beiden vorig jaar de macht overlieten aan hun oudste zonen.

Juan Carlos werd op 22 november 1975 koning van Spanje, na de dood van Franco. Zijn zoon Felipe, die de titel Prins van Asturië draagt, werd in 1968 geboren.

De troonswissel zou voor zeer binnenkort zijn. De Spaanse premier roept morgen een uitzonderlijke ministerraad bijeen waar de kwestie zal behandeld worden.