Turkse regering wil veiligere mijnen

De Turkse regering heeft vrijdag een wetsontwerp ingediend om de werkomstandigheden in de mijnen te verbeteren. De regering ligt onder vuur na de recente mijnramp die het leven kostte aan 301 mijnwerkers. Zo staat er in de nieuwe wetgeving dat een werkweek 30 uur zal bedragen, in plaats van de huidige 48 uur.

Er zijn niet enkel veranderingen in het aantal uren, maar het voorstel bevat ook een hogere verloning en verplichte veiligheidsruimtes in de mijnsites. Die waren er niet in Soma. De mijnwerkers moeten gasmaskers ter beschikking krijgen om zich te beschermen tegen giftige dampen. Dergelijke dampen lagen immers aan de basis van de meeste overlijdens tijdens de ramp. De tekst suggereert ook het gebruik van nieuwe technologieën, zoals het gebruik van robots.

De emoties in Turkije laaiden hoog op na de mijnramp. De regerende AKP van premier Erdogan wordt beschuldigd van nalatigheden. Acht verantwoordelijken van de mijnonderneming Soma Kömür Isletmeleri zijn gearresteerd en worden beschuldigd van onvrijwillige doodslag. Turkije is het land met de meeste mijnongelukken in Europa. Gemiddeld 80 mijnwerkers laten jaarlijks het leven, dikwijls omwille van die slechte veiligheidsomstandigheden.

Bekijk de beelden van de mijnramp: