Stakingen in Italië leggen verkeer lam

Een nieuwe stakingsactie bij het Italiaanse openbaar vervoer heeft voor heel wat problemen gezorgd. Op enkele luchthavens in Italië was er hinder door de staking die de autonome vakbond USB aankondigde. Ook het nationale spoorwegennet ondervond ernstige hinder.

De vakbonden riepen op tot staken tegen de aangekondigde privatisering van overheidsbedrijven die instaan voor het openbaar vervoer. Er is een minimale dienstverlening voorzien in al de grote steden. De grootste hinder werd in en rond Rome verwacht, maar ook op de luchthavens van Rome-Fiumicino en Ciampino en de Milanese luchthavens Linate en Malpensa zijn vertragingen en afgelaste vluchten aangekondigd als gevolg van een staking bij de bagageafhandelaars. De intercontinentale vluchten ondervinden geen hinder van de staking volgens de luchtvaartmaatschappijen Alitalia en Air One.

In het noorden van het land werd er veel gehoor gegeven aan de stakingsoproep. Zo reed 30 procent van de bussen niet uit in Turijn. In Napels, in het zuiden van het land, deed slechts 16 procent van de buschauffeurs mee blijkt uit de eerste stakingscijfers.