BNP Paribas riskeert boete van 10 miljard

Ons land is in één klap 350 miljoen euro armer geworden. Toch op papier, omdat de beurskoers van de bank BNP Paribas plots met vijf procent is gedaald. De bank riskeert namelijk een Amerikaanse recordboete van maar liefst tien miljard dollar, of omgerekend 7,3 miljard euro voor verboden transacties met landen als Cuba en Iran. Ons land is deels eigenaar van de Franse bank en deelt dus mee in de klappen.

Het financiële persagentschap Bloomberg vernam dat uit goede bron, nadat The Wall Street Journal over de boete berichtte. Volgens de bron zou een definitieve schikking tussen beide partijen waarschijnlijk de komende weken gesloten worden. De speurders willen ook dat het bedrijf schuldig pleit aan het verplaatsen van fondsen voor klanten, in strijd met de sancties tegen Soedan, Iran en Cuba, aldus bronnen.  Indien het bericht waarheid wordt, betekent dit dat het resultaat van de onderhandelingen tussen de Franse bank en het Amerikaanse ministerie van Justitie, het gerecht en de fiscus een pak zwaarder zou uitvallen voor BNP Paribas dan eerder verwacht.

Geld opzij gezet

In april zei de bank mogelijk meer te moeten betalen dan de 1,1 miljard dollar die al opzij werd gezet voor deze zaak. Vorige week rapporteerde Bloomberg dat de Amerikaanse autoriteiten meer dan 5 miljard dollar vragen.  Volgens The Wall Street Journal zou de boete uiteindelijk mogelijk een pak minder dan die 10 miljard dollar kunnen bedragen. Sommige bronnen meldden dat bank minder dan 8 miljard dollar wil betalen, aldus de zakenkrant. Een struikelblok in de onderhandelingen tussen het ministerie en de bank is het vraagstuk of het BNP Paribas tijdelijk verboden wordt om geld naar en vanuit de VS over te boeken. Alle partijen weigeren commentaar. Verschillende banken kregen in de VS al boetes omdat ze sancties tegen landen als Cuba en Iran verbroken hadden.

Belgische staat

De Belgische staat heeft een belang van 10,3 procent in BNP Paribas sinds de overname van Fortis Bank door de Franse grootbank. De staat verkocht eind vorig jaar het resterende kwart in BNP Paribas Fortis aan de Franse moederbank.

Aandeel

Het aandeel van de Franse grootbank krijgt vrijdag klappen op de beurs van Parijs. Het nieuws van de boete, duwt het aandeel rond 11.20 uur zowat 5,1 procent lager naar een koers rond de 50 euro per aandeel.