Vrouw gestenigd door eigen familie

Een jonge vrouw is dinsdag uit eerwraak gestenigd door haar familieleden voor een provinciale rechtbank in Centraal-Pakistan omdat ze met de man van haar keuze was getrouwd. Ze overleefde de aanval niet.

“De 25-jarige Parveen Farzana werd aangevallen door haar vader, broers, ex-verloofde en andere familieleden aan de poort van het hooggerechtshof in Lahore,” aldus politiewoordvoerder Rana Mujahid Hussain. De mannen drongen de vrouw in een hoek en bleven haar op het hoofd slaan met stenen. Ze werd later officieel dood verklaard in het ziekenhuis.

De politie kon de vader arresteren, maar de enkele andere familieleden ontkwamen. Parveen huwde met de man waar ze van hield van dit jaar, tegen de zin van haar familie. Families in de erg conservatieve islamitische samenleving beschouwen het als een belediging als hun dochters met de man van hun keuze trouwen. Er was trouwens al sprake binnen de familie van een gearrangeerd huwelijk met haar neef.

Gemiddeld 1.500 vrouwen worden jaarlijks gedood onder het voorwendsel van eerwraak volgens de mensenrechtengroep Aurat Foundation. Daders van eerwraak ontsnappen vaak aan bestraffing, omdat ze gebruik maken van achterpoortjes in ingewikkelde wetten die families toelaten de moordenaars te pardonneren.